Felső-Mátrai Zakupszky László Általános Iskola És Óvoda

Intézményünk bemutatkozik

Szeretettel köszöntünk minden kedves látogatót intézményünk megújult honlapján! Feltett szándékunk, hogy az éteren keresztül is megmutassuk sokoldalú tevékenységünket az érdeklődőknek, folyamatosan tájékoztassunk a mindannyiunkat érintő kérdésekről, programokról. Igyekszünk naprakész információkkal ellátni szülőket és diákokat; mindenkit, aki érdeklődik a Felső-Mátra oktatás intézménye és a hozzá kapcsolódó sportegyesület, valamint alapítvány tevékenysége iránt. Kellemes böngészést kívánunk mindenkinek!

 

Iskolánk bemutatkozik

Intézményünk a Felső-Mátra egyedüli oktatási intézményeként az ország legmagasabban fekvő településén, Mátraszentimrén működik. Fenntartója a helyi Szlovák Nemzetiségi önkormányzat. Két feladatellátási helyen óvodai és iskolai nevelést és oktatást valósítunk meg.

Intézményünkbe a Felső-Mátra településein kívül Mátrakeresztesről, Hasznosról, Pásztóról egyaránt érkeznek gyermekek.

Az iskolában 8 évfolyamon alacsony létszámú, összevont ill. önálló tanulócsoportokban szervezzük meg az oktatást.

Az angol nyelv mellett Heves megyében egyedülállóként szlovák nemzetiségi oktatást folytatunk, ahol jelentős szerepet kap a nemzetiségi identitástudat megőrzése, a nyelvőrzés, a kultúra és a hagyományok ápolása.

Kiemelt figyelmet fordítunk a testnevelés tantárgy oktatására, melynek keretében a sí-, az úszás- és a naptáncoktatást is megvalósítjuk.

Örökös Ökoiskolaként nagy gondot fordítunk környezetünk védelmére, a környezettudatos nevelésre.

Pedagógusaink fontosnak tartják az új technológiák, az IKT eszközök használatát pedagógiai munkájukban.

A tanórai foglalkozások mellett diákjaink számára változatos szabadidős programokat, kirándulásokat, táborokat, versenyeken való részvételt biztosítunk.

Az egyéni bánásmód keretében tehetséggondozást, felzárkóztatást végzünk.

Gyermekszerető, nyitott, humanisztikus szemléletű tantestületünk arra törekszik, hogy iskolánk valós lehetőségekkel teli élettér, az önmegvalósítás színtere legyen.

Intézményünk jelmondata:

OKTATÁS A LEGMAGASABB SZINTEN!

ÖKOISKOLA A TERMÉSZETBEN!

SPORTOLÓINK A CSÚCSON!

 

 

Óvodánk bemutatkozik

Óvodánk Mátraszentimrén az Eötvös utca 5-7 szám alatt helyezkedik el csendes, nyugodt környezetben. Hatalmas udvarunk kiváló lehetőséget nyújt gyermekeink számára a mozgás igényük kielégítésére. Biztonságos óvodaként elsődleges szempontunk, hogy udvarunk veszélytelen legyen mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. Fából készült mászóka, homokozó, kerti bútorok, rugós játékok, szalonnasütő, fűszerkert és ütéscsillapítós gumival ellátott KRESZ pálya színesíti az udvarunkat. Minimális betonos rész található az óvoda bejáratánál, amit koordinációs képesség fejlesztő festéssel gazdagítottunk.
Egy vegyes, kis csoporttal működünk, melyben nagyobb esély nyílik az egyéni bánásmódra és a differenciálásra. Szlovák nemzetiségi óvodaként tevékenységközpontú óvodai nevelési programmal dolgozunk. Nagy hangsúlyt fektetünk a szlovák nyelv elsajátítására és a hagyományok ápolására, amit komplex tevékenységeken keresztül valósítunk meg. A gyermekek a szlovák nyelv alapjait, mondókákat, dalokat, verseket tanulnak. Törekszünk arra, hogy a gyermekek érzelmi biztonságának megteremtése mellett – figyelembe véve a gyermek nyelvismeretét – minél teljesebbé váljon a nemzetiség nyelvén folyó kommunikáció. Az óvodapedagógus a rendszeresen visszatérő kommunikációs helyzetekkel biztosítja az utánzáson alapuló nyelvelsajátítást. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy gyermekeink felfedezve, „saját bőrükön” szerezzenek ismereteket és központban legyen az egyéni tapasztalás. Szeretnénk, ha gyermekeink itt a Mátrában felnőve értékelnék a természet szépségeit. Vigyáznák, óvnák a környezetüket. Törekszünk a környezettudatos életmódra nevelésre.
Hisszük, hogy a munkák akkor lehet eredményes, ha a gyermek, a szülő és az óvónő együtt egy biztonságos, harmonikus együttműködő kapcsolatot tud kialakítani. Ezért sok olyan rendezvényt, nyílt napot, kézműves délelőttöt szervezünk, ahol a szülők is jelen tudnak lenni és bepillantást nyernek az óvodai életünk mindennapjaiba, valamint lehetőségük nyílik a jó kapcsolat ápolására.

 

A Felső-Mátra Oktatásáért Alapítvány

Legnagyobb örömünkre elég sokan vagyunk még itt a Felső-Mátrában, akik szeretnek itt élni, dolgozni, és látnak jövőt a környék fejlődésében. Van egy maroknyi fiatalság, akik itt telepednek le, itt építkeznek, itt képzelik el a jövőjüket, itt dolgoznak, és akiknek a gyermekei a Felső-mátrai Zakupszky László Általános Iskolába és Óvodába járnak.

Akik itt élünk, folyamatosan dolgozunk azért, hogy gyermekeink a kis létszám és kis költségvetés ellenére, minél jobb körülmények között tanulhassanak, minél több élményt szerezhessenek az óvodás és iskolás évek alatt. Azon vagyunk, hogy később büszkén mondhassák: „ igen én Mátraszentimrén nőttem fel, a sulis évek alatt megtanultam úszni, néptáncolni, síelni és még szlovákul is tudok!”

Ezért összefogtunk egy páran, legfőképpen lelkes pedagógusok és szülők, és létrehoztunk egy alapítványt, hogy az itt élő gyermekeinket még több lehetőséggel támogassuk.

Alapítványunk célja, hogy

  • támogassa az iskola és óvoda munkáját,
  • a sport- és szabadidős tevékenységeket,
  • ehhez szükséges tárgyi eszközöket biztosítása,
  • a szlovák nyelv és nemzetiségi hagyományok ápolása.

Egyszóval minden, ami az itt tanuló gyermekek javát szolgálja.

A 2018-as évtől, adójuk 1%-át is felajánlhatják az alapítványunknak.
Felső-Mátra Oktatásáért Alapítvány
Adószámunk: 18912542-1-10
Bankszámlaszámunk: 12032006-01620333-00100007
Várjuk támogatásaikat, hogy az ország legmagasabb pontján élő gyermekek is minél több lehetőséghez jussanak.

 

Felső-Mátrai Diáksport Egyesület

A Felső-Mátrai Diáksport Egyesület 2007 -ben alakult, ezt megelőzően a gyerekek már iskolai keretek közt jártak síelni.

Kezdetben a helyi iskolások, iskolán kívüli síelési lehetőségeit szerettük volna biztosítani a helyi adottságoknak megfelelően, azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel bővítettük a tagok körét. Most már közel 30 gyerek tagja a csapatnak.

A DSE célja, hogy összefogja a Felső-Mátra síelőit, lehetőséget biztosítson, arra, hogy a gyerekek irányított keretek között tudjanak síelni és a versenyekre felkészülhessenek.

Elsődleges feladatunknak tekintjük a szakági ismeretek átadása mellett a csapat egységének kovácsolását is a közösség építését illetve, hogy a gyerekek szeressenek a szabadban mozogni, sportolni.

A Mátraszentistváni Sípark jóvoltából a helyi iskolások az éves szezonbérletet ingyen kapják, illetve  a téli időszakban a testnevelés órákon az iskola tanulóival síelni járunk.   Ezen felül van lehetőségük a gyerekeknek edzéseken is részt venni.

Az őszi időszakban szárazedzéseken vehetnek részt, melyeken többek közt erőfejlesztés, koordináció fejlesztés és egyensúlyfejlesztés is történik. Színesítve ezen edzéseket a felkészülés részét képezi a gyepsízés ami nagyon jól felkészíti a gyerekeket a téli időszakra amellett, hogy nagy élményt nyújt.

A sípálya nyitásával heti két alkalommal van a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak edzés, ez az idén a keddi és a csütörtöki nap volt.

Az alsó tagozatosoknak szintén két edzés volt a héten, hétfői és szerdai napokon.

Továbbá a legtöbb péntek este, szombat és vasárnap reggel is vártuk a gyerekeket a sípályán.

Az egyéni sítechnika javítása mellett gyakran vannak kapus edzések is, melyeken a gyerekek versenykapuk közt a versenytechnikát gyakorolhatják. Ennek eredménye képpen az elmúlt években szépen szerepeltek mind a helyi mind az országos versenyeken.

Minden évben szervezünk külföldi sítáborokat is, melyre az utóbbi években ausztriai síterepeken került sor. Ez hatalmas élmény a gyerekeknek. Az iskolások számára ezeket a sítáborokat az Önkormányzat anyagilag is támogatja illetve évente megrendezett Sportbálból befolyt összeget is erre fordítjuk.

Jelenleg 7 éves kortól várjuk a jó sítudással rendelkező, versenyezni vágyó gyerekek jelentkezését 18 éves korig!